Lees
verder

Myofasciale therapie

De natuurlijke manier van pijn verlichting

Myofasciale therapie

De opleiding tot myofasciaal therapeut bestaat uit 3 onderdelen, te weten
triggerpointcoach, fascia release practitionair en psychosomatisch trainer. Deze opleiding heb ik gevolgd bij triggerpointcoach van Hanneke Heij.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn (kleine) verhardingen in de spieren. Deze zitten vaak op de overgang van spier naar pees. Door deze met een speciale massagetechniek te behandelen worden deze weer zacht. Hierdoor kunnen de afvalstoffen afgevoerd worden en zuurstof en voedingsstoffen weer opgenomen worden, zodat het weefsel zich kan herstellen. Een triggerpoint ontstaat meestal door over- of onderbelasting van een spier. Maar ook het gevolg zijn van een trauma door een valpartij of ongeval, naast inactiviteit zoals bankhangen en tv
kijken. Daarnaast kunnen mentale factoren als stress, emoties en vermoeidheid triggerpoints veroorzaken. 

Het lastige is dat triggerpoints op het moment van ontstaan geen klachten hoeven te geven, maar later klachten kunnen gaan veroorzaken. Vaak komt de klacht tevoorschijn als je ineens veel van de spier gaat vragen. Dan gaat het triggerpoint van latent naar actief. Vooral repeterende bewegingen waarbij een spier steeds aangespannen blijft, kunnen een latent triggerpoint activeren.

Daarnaast kunnen triggerpoints ontstaan door organen die niet goed functioneren en signalen afgeven naar het spierweefsel. Andersom komt ook voor, triggerpoints in spieren kunnen klachten geven die orgaanpijn simuleren. Samenvattend kun je dus stellen dat er directe  (overbelasting, spiervermoeidheid, zenuwdisfunctie en trauma) en indirecte (andere triggerpoints, organen, gewrichten en emoties) oorzaken zijn waardoor triggerpoints kunnen ontstaan.

Fascia

Fascia is een bindweefsel dat om alle weefsels en organen zit. De Fascia beschermen lichaamsweefsels, beïnvloeden hoe ons lichaam kan bewegen én dienen als communicatiesysteem voor het zenuwstelsel. Deze fascia volgen banen over het lichaam zowel horizontaal als verticaal. Als de facscia goed functioneert, is die zowel flexibel als gespannen. Ontstaat er echter een restrictie, dan droogt de fascie uit. Deze wordt hard en stijf. Daardoor komt er druk en spanning te staan op het weefsel.

Bij een blessure kunnen de fascia niet goed functioneren, waardoor er klachten ontstaan. Met Fascia Release volg je de banen om de verstoring te vinden en op te lossen. Soms is er hierdoor ook een verstoring van de organen aanwezig. Zo kun je bijv. darmklachten hebben en pijn in de heup. Ook zijn de fasciatechnieken geschikt om littekens te behandelen. Littekens kunnen ook een verstoring geven in het weefsel.

Psychosomatisch trainer

Als behandelaar wil ik je niet alleen helpen je klachten te verhelpen, maar ook te kijken naar de oorzaak van de klachten en hoe we kunnen voorkomen dat de klachten/blessure weer mterugkomt. Soms is dit heel makkelijk, maar vaak zijn er meerdere oorzaken waardoor de klachten niet goed weggaan. Denk daarbij aan een verkeerde houding, in combinatie met veel mentale stress (werkdruk). Naast lichamelijke oefeningen kan het dus zijn, dat we ook aan de slag gaan met ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Ook leer ik je hoe je de
triggerpoints zelf kunt behandelen wat het herstel bevordert.


Er is ook een online pijngids gemaakt. Kijk daarvoor op www.pijngids.nl